Yrken och roller inom byggbranschen

Funderar du på att ge dig in i byggbranschen? I sådana fall har du många yrken och roller att välja mellan. Vissa lockas till att bli målare, medan andra bill bli snickare eller byggingenjörer. Det är inte bara i arbetsuppgifterna som variationen är stor. Oavsett roll kommer du troligtvis att ha en stor variation i själva arbetet också. Som målare kan du till exempel jobba på ett storbygge på Östermalm ena dagen, för att sedan lämna Östermalm nästa dag för ett arbete hos en privatperson i Nynäshamn. Variationen kommer troligtvis att vara stor, oavsett vilken roll eller vilket yrke inom byggbranschen du väljer.

Men vad finns det egentligen att välja på? Här kommer ett par exempel:

Målare

Som målare har man ett självständigt och omväxlande jobb, där man får arbeta med händerna. Precis som med de flesta yrken inom byggbranschen, alltså. Förutom målning arbetar målare också en hel del med tapetsering. Det är inte heller ovanligt att man jobbar med dekorationsmålning, marmorering samt ådring, som kräver genuin hantverksskicklighet.

Som målare kan du ha kunder överallt. Bor du i Stockholm kan du arbeta i Östermalm ena dagen och i Vällingby nästa. Det kan vara både privatpersoner eller byggföretag som anlitar dig. Inte sällan är man en del av ett stort arbetslag som ska arbeta med en stor renovering. målareöstermalm.se är en av många kompetenta målarfirmor som bland mycket annat målar fönster. 

Asfaltsläggare

Som asfaltsläggare är man eftertraktad på arbetsmarknaden. Går man inriktning Mark och anläggning på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, kan man direkt gå ut på en relativt kort lärlingstid (två och ett halvt år) hos ett privat företag. Efter att lärlingsutbildningen är slut får man avlägga ett prov som ger ett yrkesbevis om man klarar det. Därefter har man en eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden, och kan troligen välja lite grann var man vill arbeta. Mer jobb finns det naturligtvis i städer – jämför till exempel Östermalm och övriga Stockholm där nya bostadsområden byggs i hög takt, med mindre orter. Det finns helt enkelt mer asfalt som behöver läggas på en del ställen.

 

Kranförare

En bra grund att stå på för den som vill bli kranförare är att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, och då med inriktningen Mark och anläggning. Till en början är studierna i huvudsak fokuserade mot kärnämnena, men allteftersom utbildningen fortskrider, blir det mer och mer praktik. Efter gymnasiet kan du söka en lärlingsanställning, som varar i två och ett halvt år. Efter det kan du avlägga ett yrkesprov för att ditt certifikat.

 

Även som kranförare är man eftertraktad på arbetsmarknaden. Konkurrensen om jobben varierar dock en del med byggkonjunkturen givetvis, och man får vara beredd på att resa runt en del. Ena dagen kanske man jobbar på ett bygge i Östermalm, medan man nästa dag får resa till norra Sverige och ett bygge där.

 

4 Feb 2019