PVC-fönster

MODERNA FÖNSTER SOM PASSAR IN I SVENSK BYGGTRADITION

PVC-fönster är i dag den dominerande fönstertypen i stora delar av Europa, och vinner ständigt marknadsandelar. Exempel på detta är stora marknader som England och Tyskland, där ungefär 75-90 procent av alla installerade fönster idag är av PVC.

I Sverige har det dock länge sett annorlunda ut. Här i norr har vi en gammal och genuin tradition av träfönster. Dessa kräver dock stort och ofta återkommande underhåll, vilket är krävande – både för almanackan och plånboken. Detta har lett till att trä- och aluminiumfönster har tagit allt större delar av marknaden.

Spricker och gulnar inte

En stor anledning till att PVC har haft svårt att slå igenom som fönstermaterial i Sverige är en spridd uppfattning om att plasten spricker och gulnar med tiden. Med dagens moderna, välutvecklade PVC-fönster så förhåller sig det inte på det sättet. PVC-fönster innebär tvärtemot denna gamla myt stora fördelar. De är i stort sett underhållsfria och står emot alla typer av klimat. De gulnar inte trots att de utsätts för saltvatten, vind, snö, regn och sol. PVC-fönster är också det klart billigaste alternativet i dag, klart mindre kostsamt i inköp än både trä och aluminiumfönster.

Miljöaspekterna får man heller inte glömma bort. PVC-fönster är numera helt återvinningsbara och klimatsmarta, inte minst om man betänker den miljöpåverkan som allt underhåll av träfönster innebär. Det slipper man om man väljer fönster i PVC.

Den snabbast växande fönstersorten

Idag är PVC-fönster den snabbast växande fönstertypen på den svenska marknaden. Här är några starka skäl till detta:

  • Priset. Att tillverka PVC-fönster är kostnadseffektivt jämfört med fönster i trä och aluminium. Din uppvärmningskostnad kommer dessutom garanterat att sjunka med ett PVC-fönster från Nordic Windows, då de innebär en minimal värmeförlust. Skönt att slippa kallras och drag under de kalla vintermånaderna.
  • Inga reklamationer. Risken att du kommer att behöva reklamera ett PVC-fönster är liten. Fönstrens smarta och modena konstruktion gör att materialen inte rör sig i förhållande till varandra och detta stoppar sprickbildningar. I trä, som är ett levande material, kan rörelser och sprickor uppstå på grund av exempelvis fukt.I PVC-fönster uppstår dessutom ingen karmröta, efter materialet inte drar till sig någon fukt.
  • Underhållet. PVC är ett av de mest tåliga och beständiga material som används i byggbranschen. De behöver varken skrapas eller målas. Det enda du behöver göra är att smörja handtag och beslag emellanåt, samt att då och då  ta bort damm och smuts med ett enklare rengöringsmedel. PVC är dessutom mycket tåligt mot UV-strålning och bleks inte av solens strålar. Brandsäkerheten är också ett bra argument för PVC, som är mycket svårantändligt.
  • Utseendet. PVC går att variera utseendemässigt i all oändlighet. Storleksmässigt förstås, men formen är också mycket flexibel. Runda bågar, trapetsform, krysspröjs, ornamenterat glas, trästruktur och ett brett utbud av färger gör att du kan beställa just ditt drömfönster.
  • Säkerheten. Ett PVC-fönster är i standard upphängt inåtgående med vädringsläge, vilket ger ett betydligt bättre skydd mot inbrott än ett klassiskt träfönster med utgående upphängning. Fönsterprofilkärnan och beslag i galvaniserat stål gör att konstruktionen är stabil och säker och mycket svårforcerad för en inbrottstjuv.