Vill du sitta i en glasbur?

Med de förutsättningar som naturen har gett vårt land har vi inte stora chanser att nyttja våra balkonger så mycket. Jo vi kan ju sitta och frysa. Vill du inte det? Då går det att åtgärda!

Det är inte något som vi kan göra något åt, och det kanske vi inte heller vill. Klimatet i det land där vi bor är inte alltid gynnsamt för balkonghäng. Det regnar, det snöar, det blåser och det är kallt. När man tröttnat på att vira in sig i filtar, yllesjalar och tossor går man in igen, och väntar på sommaren. Som kanske inte levererar väldigt bra den heller. Om möjligheten finns går det ändå att hitta en bra lösning på problemet, via balkonginglasning. Plötsligt finns en plats för umgänge och förvaring där det förut bara var en skräpyta!

Olika konstruktioner och lösningar

Beroende på hur din balkong är utformad och beroende på dina egna önskningar naturligtvis kan en balkonginglasning se olika ut. En modell som ofta används är modellen med skjutglas. Den fungerar på samma sätt som en skjutdörr och ger flexibilitet och möjlighet att öppna eller stänga fler eller färre sektioner av inglasningen. Praktiskt ifall solen väljer att göra ett bejublat framträdande! Ett annat populärt system är utformat som vikdörrar. Fördelarna är detsamma som med skjutmodellen. När man önskar ha en sektion öppen medan andra hålls stängda är det inga problem utan man väljer efter behag. Sedan har vi de speciella utmaningar som kan uppstå om din balkong är utanpåliggande och därför kanske också är öppen för vädrets makter ovanifrån. För att göra en sådan balkong tillgänglig större delen av året krävs naturligtvis även att man installerar ett tak. Detta brukar då inte vara av glas utan av en speciell sorts tålig plast, kallad kanalplast.

Bara fördelar med balkonginglasning

Beroende på var du bor och hur din balkong är placerad kan det vara en fördel även ur bullersynvinkel. En inglasning hjälper till med att dämpa exempelvis trafikbrus eller andra ovälkomna ljud. Om ni tänkt använda er inglasade balkong till förvaring får ni förutom en torr plats även en plats med mindre smuts och partiklar med en glaslösning. Väljer ni kanalglas som tak fungerar den också som UV-filter - ni får ljuset men slipper resterande strålning. En modern balkonginglasning ger en trygg och skön uteplats stora delar av året. Glashus eller pensionärskuvös - en inglasad balkong är en fin idé för de flesta!

26 Mar 2020