Vilket cellgummi ska jag välja?

Oavsett vilket cellgummi man talar om så handlar det om ett flexibelt och starkt material som kan användas i allt från industrier vidare till exempelvis tätningsmaterial för fönster och dörrar. Man ser även cellgummi användas som packningar, som mellanlägg och som exempelvis isolering. Cellgummi säljs i olika tjocklekar och som exempelvis metervara.

Bara att slå till? Riktigt så enkelt är det dessvärre inte. Man måste dels vara medveten om att cellgummi är en term som omfattar tre olika typer av gummin. Dels så måste man även vara medveten om att dessa tre skiljer sig från varandra och att deras egenskaper gör sig bättre - och sämre - i olika miljöer och sammanhang.

Väljer man fel cellgummi så kan man också betala en massa pengar i onödan. Detta samtidigt som en potentiell katastrof kan uppkomma. Det senare sett till om det exempelvis handlar om cellgummi som används i en mer känslig och krävande miljö som exempelvis på ett sjukhus eller inom laboratorier.

Köp cellgummi från rätt leverantör

Det är således väldigt viktigt att man väljer rätt cellgummi och att man baserar valet på det behov och krav man själv har. Kort sagt: var ska det användas, hur tjockt ska det vara, vilka ämnen kan det komma i kontakt med och ska det klara av exempelvis solsken, fukt och kalla minusgrader?

Ett ämne som kan fungera som lite av en akilleshäl är petroleum och där gäller det att vara påläst inför valet. Ser man till exempelvis cellgummi CR så är det känsligt mot petroleum och det innebär att det ska undvikas i exempelvis verkstadsmiljöer. Rådet är att du alltid först och främst reder ut hur dina behov ser ut och att du därefter också väljer en leverantör av cellgummi som kan hjälpa dig att hitta rätt lösning för dig, dina krav och dina behov.

11 Feb 2023