Viktigt att ha koll på elledningar

Har ni flyttat till en äldre villa eller har ni kanske byggt ut? I så fall kan det vara en god idé att besiktiga och bygga ut den befintliga elcentralen. Ta hjälp av en auktoriserad elektriker.

Gamla och utslitna elledningar är en av de vanligaste orsakerna till brand. Som nyinflyttad i ett äldre hus kan det därför vara bra att låta en elektriker besiktiga ledningarna och elcentralen. Vår konsumtion av el är också betydligt större idag än vad den var för bara tio år sedan.

Har man dessutom ett äldre hus är troligtvis inte ledningarna och elcentralen anpassade för köksmaskiner, datorer och andra elapparater. Men även då man renoverat eller byggt ut kan man vara i behov av nya ledningar och elcentral, eller om konsumtion av el plötsligt ökat. Som exempelvis vid installation av laddstation för elbil.

Anlita en auktoriserad elektriker

Elarbeten får man inte utföra själv utan man måste enligt lagen anlita en behörig elektriker. Felinstallationer och feldragen el kan nämligen orsaka både bränder och personskador, även med dödlig utgång. Också försäkringsbolagen kräver att installationerna görs av en behörig elektriker, annars gäller inte försäkringen.

De flesta elektriker åtar sig både små och stora uppdrag och man ska absolut inte tveka att kontakta en elektriker även vid mindre uppdrag.

Som privatperson kan man använda sig av rot-avdraget då man anlitar en elektriker, vilket gör att det går att komma ned i pris. Men det kan ändå vara bra att jämföra priser genom att ta in offerter från några olika företag. Mer information om elektriker hittar du på denna sida: https://www.elektrikerstockholm.nu/ 

24 Jul 2021