Tecken på att du bör byta fönster

Som med det mesta andra i huset behöver du byta fönster med vissa mellanrum. När något behöver bytas, nästan vad det än är, märker du det till exempel genom förslitningar eller att skillnaden mot dess forna skick är väldigt, väldigt stor. När det kommer just till fönster finns det flera saker man kan hålla utkik efter. Byta fönster gör man inte bara av estetiska skäl – utan även av ekonomiska sådana. Förutom att ett bra fönsterbyte kan höja husets värde, kan det också minska dina driftskostnader. Läs mer nedan.

Det finns repor eller andra skador

Det här är ett tecken som är lätt att se. Om det finns stora repor eller skador på fönstret kan det vara dags att byta det. Det är dock inte alla skador som faktiskt kräver ett regelrätt byte för att ordnas. Är skadorna små går det ibland att reparera, och om det är karmar eller annat som är trasigt (utöver själva skivan, alltså), kan en fönsterrenovering räcka långt. När det gäller just synbara skador på själva glasrutan är det dock nästan alltid ett byte som förordas.

Andra symptom att hålla utkik efter är:

  • Blir de immiga?
  • Drar de?
  • Vägrar de vara öppna?

Oförklarliga och ökade energikostnader

Det finns många anledningar till att driftskostnaderna kan öka. Något som inte är alltför ovanligt är att dåliga fönster står och drar, vilket medför att värmesystemet får jobba hårdare för att hålla en behaglig temperatur inne i huset. Om så sker kommer det givetvis att krävas mer energi, vilket kommer att märkas på dina räkningar.

Att byta fönster må innebära en ganska hög utgift, men det kan snarare vara att se som en investering. Om du går från fönster som drar till nya täta fönster, kommer du att kunna spara in pengarna på lång sikt. Hur mycket du kan spara beror givetvis på hur mycket dina nuvarande fönster drar, men det kan potentiellt bli betydande summor. Ett stort plus är att ett fönsterbyte dessutom höjer värdet på huset.

Vad kostar det att byta fönster?

Att ge ett rakt svar på den här frågan är givetvis svårt, om inte omöjligt. Det finns många faktorer som spelar in, bland annat hur stora dina fönster är, vilken firma du anlitar och hur många fönster det handlar om. Generellt brukar man säga att det kan kosta allt mellan 700 – 3 500 kronor att köpa ett nytt ett klassiskt tvåglasfönster och 2 000 – 5 000 för ett treglasfönster. För ett takfönster kan det kosta upp till 10 000 kronor, och sällan lägre än 3 000 kronor. Lägg därutöver till arbetskostnaderna, som brukar ligga mellan 400 – 700 kronor i timmen.

Glöm ej att rot-avdraget innefattar fönsterbyten, vilket reducerar kostnaderna en hel del. Det gäller då att du äger bostaden som arbetet utförs i och att du är över 18 år gammal. Vidare ska du ha betalat in tillräckligt mycket skatt för att avdraget ska kunna kvitteras mot detta. Bra att känna till är att rot-avdraget inte får användas av företag.

21 Feb 2018