Stålhallar – för både traktorer och tennis

Vad har ett traktorgarage och en tennishall gemensamt? De båda huserar i stålhallar – versatila och effektiva byggnader av stål där det mesta kan rymmas.

Du har säkert varit inne i någon hur många gånger som helst. Kanske idrottshallen från högstadiet? Eller du kanske har jobbat på ett lager? Till och med är du kanske bonde och använder en som ditt traktorgarage. Stålhallar kan användas till det mesta – ett resurssnålt skal som kan fyllas med vad som helst egentligen.

Stålhallar är effektiva ur flera olika synpunkter. Dels går det åt relativt lite material för att bygga en stålhall. Stålet är dessutom producerat av 50% återvunnet skrot. När stålhallen står färdig slutar den inte vara effektiv. En bra isolering gör att man kan hålla den varm och spara på uppvärmningskostnader.

Vad kan stålhallar användas till?

Som sagt kan stålhallar användas till det mesta, vanligast är kanske lagerlokaler. Eftersom stålhallar kan byggas flexibelt går de att anpassa till allt från det minsta förvaringsutrymmet till den största lagerhangaren. Det går även att installera kylsystem – vips så är stålhallen i stort sett ett enormt kylskåp.

Sporthallar är också vanliga. Vem minns inte ishallen från friluftsdagarna med skolan? Vad man kanske inte tänker på är att även våra största arenor, så som Tele2 Arena, är elaborerade stålhallar. De flesta sporter som kräver lokal kan utövas i en stålhall. Det vittnar om deras mångsidighet – från smått till stort, vare sig det är en idrottshall, ett butikslager eller varför inte ett köpcentrum, stålhallar rymmer allt.

1 Dec 2022