Smed i Stockholm – eller i Skyrim?

Att arbeta som smed i Stockholm kan innebära att man får en del lustiga förfrågningar från fantasy-entusiaster som vill lära sig medeltida smide. Kul!

Du som gillar att spela TV-spel baserade i en medeltida fantasivärld har säkert drömt en del drömmar om byns smed. Det finns nämligen några inslag som återkommer i alla sådana spel. En by, till exempel, och en smed. Vem ska hjältekrigaren och huvudpersonen annars få sin rustning och sina vapen ifrån?

Det finns föreningar för de som vill flytta ut intresset för den här typen av smide från TV-skärmen till verkligheten. Att inrikta sig på medeltida smide är något av ett specialintresse många yrkesverksamma smeder har, och vissa av dem ger också lektioner. Om du vill kan du kontakta din lokala smed och fråga om han eller hon undervisar i sitt yrke.

Smed kan lära ut smidets grunder i Stockholm

När man arbetar som smed i Stockholm är det inte särskilt vanligt att få sådana förfrågningar. Men det händer. Och faktiskt kan du som är intresserad av äldre tiders smide lära dig en hel del av vad de moderna smederna håller på med. Grundprincipen är nämligen densamma. Man smälter och formar sitt material och skapar något helt nytt.

Däremot har utrustningen förändrats en hel del. Få smeder som arbetar med till exempel industriell tillverkning och byggnadssmide använder sig av den där mysiga öppna elden som du sett på ditt TV-spel. Dessutom har det tillkommit ett visst säkerhetstänkande, och det är sällan som smeder av idag arbetar utan skyddsglasögon.

24 Feb 2023