Säkra din bostad med rätt fönster

Bor man i ett villaområde, vet man som storstadsbo att det alltid är förenligt med en viss inbrottsrisk att bo i villa. 90 procent av inbrotten sker i villor, att bo i lägenhet ger en ett visst skydd, även om det inte är helt riskfritt. Så bor man i villa, vill man gör det man kan för att skydda sig mot inbrott.

Inbrott i ens hem upplevs av många som mycket obehagligt. Det är en kränkning av den egna integriteten att någon annan har grävt och rotat bland ens tillhörigheter. Många gånger har tjuvarna slagit sönder saker i sitt letande efter juveler och dyrgripar. Att veta att någon annan har rotat runt och tagit de saker som man själv värderar högt är absolut inget som någon vill vara med om. Inom detta område finns det en hel del som kan göras. Alla svaga punkter i ett hem är möjligheter för en inbrottstjuv. Svaga punkter är ju alla dörrar och fönster. Och svagast av de båda är fönster. Så varför inte fokusera på att byta till säkra fönster om man vill undvika inbrott?

Skaffa säkra fönster

Enligt Brottsförebyggande rådet vet de att antalet inbrott är som störst under november månad, tätt följt av oktober och december. Lägenhetsinbrotten följer inte alls detta mönster. Under 2017 anmäldes det under januari till juni så många som 1478 villainbrott i Stockholm län, vilket är 428 fler villainbrott än året innan (2016) under samma period. Den största ökningen skedde i Norrbotten med hela 147 procent, Västerbotten med 106 procent, i hela Sverige 1 procent. Med bakgrund av dessa siffror kan man lugnt påstå att det är viktigt att se över sina fönster och skaffa säkrare sådana. Skaffar man fönster i det nya materialet med plast, är de mycket svårare att spräcka, än traditionella glasfönster. Kan tjuven inte spräcka fönstren, försöker han eller hon bryta upp låset på fönstret. Därför bör man fokusera både på material och säkrare lås på fönster.

Skaffa larm

Ett annat sätt att säkra sin bostad är att skaffa larm som väcker både de som bor i villan och grannar. Det är däremot svårt att ha på ett larm när man själv sover i huset, man går natten och rör sig och då kan man själv utlösa larmet i misstag. Är man bortrest, och grannarna också är bortresta, då hjälper inte larmet om inte larmet går till ett larmbolag. Går larmet till ett larm, är det viktigt att företaget är på plats, dock är de inte på plats förrän efter cirka tio minuter. Under den tiden hinner tjuvarna sannolikt sno saker och sticka därifrån innan säkerhetsföretagets personal är på plats.

Så sammanfattningsvis är det bästa skyddet, dörrar och fönster som är mycket svåra att forcera. Har man det, tar det långt tid för tjuven att ta sig in, och under den tiden riskerar han, eller hon att upptäckas, vilket är bra för dig som äger villan, eller lägenheten. Läs mer om att byta till säkra fönster på: http://www.bytafönster.net.

2 Mar 2018