Så skyddar markisen dina fönster

Är du sugen på riktigt snygga markiser till dina fönster? Skaffar du snygga markiser förbättrar du intrycket av din villa. Särskilt gäller det om du väljer dina markiser med stor omsorg och tar hand om dem på bästa sätt. Ibland kan man se markiser som ramar in balkonger, fönster och terasser och gör fasaderna mycket, mycket snyggare. Ibland ser man vanskötta markiser som inte gör någon glad. Det händer om man inte tar in markisen på vintern, eller rengör dem med jämna mellanrum.

Motorstyrda fönstermarkiser

Har man stora fönster, behöver man breda och stora markiser. Om du har sådana stora markiser behöver du motorförsedda markiser eftersom tyngden och bredden gör dem för tunga för att använda band, eller vev på dem. Du slipper på så sätt gå ut och veva dem. Oftast ser man motorförsedda markiser på kontor och fastigheter med en sådan höjd att det inte går att använda några andra slags markiser.

Markiser med vev eller band

Man kan även använda enklare markiser med vev, till exempel över den egna altanen eller terassen. Då använder man helt enkelt en vev med handtag som du vevar in eller ut dem med. Har du fönstermarkiser kan du även enkelt använda dig av ett band som hänger inomhus. Det går om du inte har så stora eller breda markiser och som du lätt kan få in eller ut genom att släppa eller dra in.

Markiser med kassett

Om du inte vill ta ner dina markiser till vintern eller när det regnar, men ändå vill skydda dem mot väder och vind kan du välja markiser med kassett i aluminium. De kommer oftast med motor som ser till att markiserna lägger sig behändigt i aluminiumkassetten. Kassetten skyddar mot solens blekning och mot regn och väta. De gör att de håller under en mycket längre tid. Ser du till att markiserna rullas in när det regnar och snöar, behöver de inte lika ofta rengöras som andra markiser som inte har aluminiumkassett.

Välj markiser i Stockholm

Välj en leverantör av markiser som ger det där lilla extra. Ibland kan man behöva service och underhåll av markiserna. En leverantör som erbjuder det, är värt att anlita. Om du väljer markiser av hög kvalitet behöver du inte byta ut dem lika ofta. Markiserna blir då en del av fastigheten och höjer värdet på den. Vill du sälja villan senare, kommer markiser att göra att köparna tycker att fastigheten är mer attraktiv än utan markiserna. Läs mer här om markiser i Stockholm.

8 Mar 2019