Så får du nästan nytt trägolv!

Har du tröttnat på ditt trägolv? Har det blivit nött, blekt och tråkigt? Då vet du kanske att du mycket väl kan slipa om det? I stället för att riva ut det och ersätta det med ett nytt trägolv som tär mycket på jordens resurser och som tar mycket energi i anspråk kan man slipa om det. Det är inte lika energikrävande att slipa om det. Att lägga ett helt nytt trägolv innebär ett omfattande arbete som tar lång tid innan det är klart. Det kräver mycket energi att tillverka ett nytt trägolv. Då innebär en golvslipning knappt någon energiåtgång alls i jämförelse.

En slipmaskin

Det innebär en golvslipning

Om du väljer att slipa om ditt trägolv i stället för att lägga ett helt nytt trägolv innebär det att du anlitar någon som kan hantera en golvslipningsmaskin. Den personen slipar då om hela golvet åt dig. Efteråt behandlar hon, eller han trägolvet åt dig, så att ytan får en fin finish antingen med hårdvax, lack, eller bets. På det sättet håller golvet under längre tid. Det får en yta som är lätt att städa och hålla rent. Sedan håller trägolvet i ytterligare 10-tals år, kanske 30-40 år till. På det sättet får man en mycket lång hållbarhet på trägolv.

Oberoende vilket slags trä som du har går det att slipa

Det spelar ingen roll vilket slags trä som du har på ditt trägolv, kan du slipa det. Även oberoende om det är lagt som parkett eller i tiljor, kan du slipa om det. Även klickgolv och laminatgolv går alldeles utmärkt att slipa. Huvudsaken är att det finns ett djup på 2,5 centimeter som hantverkaren har att slipa, så går slipningen alldeles utmärkt att göra. Efteråt kommer sedan den vikiga efterbehandlingen som kan göras med hårdvax, lack, eller bets, eller olja. Du kan även lägga i pigment i alla dessa olika medel för att få en färgnyans.

Vad kostar det att slipa om trägolv?

Priset kan variera, även om du jämför priserna inom Stockholm. Men de flesta hantverkare brukar ta mellan 100-200 kronor per kvadratmeter. Och det är efter Rot-avdraget. Sedan varierar priset också beroende på vilken slags ytbehandling som du önskar till golvet efter slipningen. Oberoende priset är det ändå hantverkaren som är viktigast och att du väljer noggrannt vem som du anlitar att slipa om trägolvet. Det är hantverkaren som avgör om arbetet blir bra eller inte. Här är känslan för arbetet det viktigaste och att han eller hon kan hantera slipmaskinen. Dessutom bör hantverkaren ersätta förlorade eller utslitna delar i trägolvet.

8 Oct 2018