Pressa priset på din parkettslipning

Uppdaterad: 13 januari 2021

En högt kvalitativ parkett tåls att slipas många gånger om. Att göra en parkettslipning är både billigare och mindre tids- och energikrävande att byta ut hela golvet. Att slipa parketten med jämna mellanrum (bör inte alltför ofta dock), kommer du att ha en fin och fräsch parkett hela tiden.

Givetvis är det viktigt att sköta andra delar av underhållet också. En parkett behöver inte bara slipas, utan även rengöras på rätt sätt och vårdas i största allmänhet. Genom tänka förebyggande och att sköta rengöringen ordentligt behöver du dessutom inte slipa golvet lika ofta. Men när det väl är dags för en golvslipning finns det flera sätt att pressa priserna på.

Läs mer om golvslipning

Att slipa golvet

Om du anlitar en firma för jobbet

Många väljer att göra sin parkettslipning själv, men det är inte ovanligt att firmor anlitas för det här jobbet. Att anlita hjälp för detta är givetvis dyrare än att göra det själv, men det kommer med fördelar så som att jobbet blir bra gjort (om firman är seriös) och att du själv slipper gå runt med en 70 kilo tung golvslipningsmaskin i flera timmar, ev. dagar.

Ett bra och effektivt sätt att pressa priserna på en parkettslipning är att be flera firmor om offerter. Bor du i en storstad finns det sannolikt flertalet aktörer i ditt närområde som kan tänka sig att utföra jobbet. Använd en offerttjänst för att få så många offerter som möjligt innan du ställer dem mot varandra för att på så vis få det bästa möjliga erbjudandet.

Om du gör din parkettslipning själv

Om du gör din parkettslipning själv finns det flera sätt att undvika att kostnaderna drar iväg. Främst handlar det om att undvika vanliga misstag som många gör under arbetet. Ett exempel på detta är att byta till det finare sandpappret för tidigt i processen. Du bör känna till att det är det grova sandpappret som bör användas för att få bort alla jack, repor och andra skador. När du sedan gradvis byter till finare och finare sandpapper, är det främst för att få bort slipspåren från grovleken som användes innan.

Gör man sin parkettslipning själv har man, precis som om man ska anlita en firma, nytta av att jämföra de aktörer som finns. Även här har du en viss fördel om du bor i en större stad. Du kan då höra av dig till flera olika byggvaruhus och uthyrningsföretag för att se vilka som erbjuder de bästa priserna för sandpapper och slipmaskiner.

Snåla med sandpappret

Det bör understrykas att sandpappret bör användas med försiktighet. Ett ark för sig är kanske inte alltför dyrt, men om det slösas med sandpappret under arbetet kommer kostnaderna snabbt att sticka iväg. Till exempel är det viktigt att se till att golvet är helt fritt från spikar och andra vassa saker. Kör du på en uppstickande spik med golvslipmaskinen kommer arket att förstöras. Det kostar inte bara i rena pengar att behöva sandpapper stup i kvarten – det kan också vara ganska frustrerande.

12 Aug 2017