Plåtslageri – ett yrke med anor

En plåtslagare är en person som arbetar med plåt. Plåten skyddar hus och fastigheter mot nederbörd, mot kylan och vinden. Man kan klä in ett hus fasad och tak med plåt för att skydda den mot allt som kan hända. Av plåten kan man göra både takfalsar, stup- elelr hängrännor, man kan göra balkar av plåten. De flesta kyrkor har plåt på taket, just för att det är hållbart, det är lätt att lägga och det håller tätt. Plåtslagare är ett gammalt yrke i Sverige, och man tänker sig oftast en plåtslagare som arbetar på fabrik och som svetsar plåtfalsar med varandra.

Ett yrke som hade sitt uppsving på 1800-talet

Redan under 1880-talet började man valsa plåt. Det var då man började lägga tak täckt med plåt, vilket gjorde taken bättre på så sätt att de höll mot vatten och vind på ett bättre sätt. Först alde man alltså taket med plåt, sedan förzinkade man det för en lägnre hållbarhets skull och för att få ett bra rostskydd. Sedan började man blanda in stål i plåten för att förlänga hållbarheten och styrkan i plåten.

Plåten lätt att forma som man vill

Fördelen med plåt är att det är ett relativt lätt byggmaterial, och man kan böja det och forma det i den form som man önskar. Att klä in sin villa med plåten är en bra idé som gör att villan håller längre. Välkända byggnader är till exempel det judiska muséet i Berlin, en välkänd staty som Frihetsgudinnan är täckt med plåt, Turnings Torso i Malmö är byggt med plåt, liksom Wasa muséet har ett tak av plåt. Många kyrkor i Stockholm har tak av plåt, såsom Storkyrkan i Gamla stan.

Vanligare med plåttak i Finland än i Sverige

I Sverige har vi inte traditionen att använda plåt på bostadshus. I Finland är det av tradition ett mycket mer använt byggmaterial. Plåttaket har ratats av tradition och anses bara duga till uthuset, fähuset eller sommarstugan, men nutida plåttak har en bättre och snyggare struktur vilket har höjt plåtens status och duger numera absolut som tak på villor. Plåten är också lätt att använda till olika balkar, som man kan behöva i ett husbygge, till stuprännor, hängrännor och andra detaljer som hör ihop med tak. Plåten är dessutom lätt att blanda med olika metaller som stål, zink och som sedan svetsas i falsar (skivor). Läs mer här om plåtslagare som arbetar i Täby.

29 Nov 2018