När ska man inte göra det själv?

Städa kan väl alla göra, eller? En del anser inte att det behövs särskilt mycekt för att städa på egen hand. Det håller vi helt med om. Man måste inte gå någon lång utbildning för att städa. Det enda som behövs är ett par händer, mögliheten att röra sig fritt, ett par städnhandskar, en skurhink, en dammsugare, svampar och trasor och ett så miljövänligt rengöringsmedel som du bara kan hitta.

Men det är inte alltid som detta räcker för att ha en bostad som du kan bo i och ha ett fräscht inomhusklimat, fritt från damm och annat som tyvärr kan göra en sjuk. Här tänker vi på vatten- eller fuktskador som kan leda mögel och svamp inne. Det kan ge allergier och andningssvårigheter om mögelsporerna hittar in i våra andninsvägar.

Så vet du om du har drabbats av mögel- eller svamp hemma

Ibland kan vi känna att det luktar mögligt och skarpt av fukt. Det luktar jord och fuktig källare, men det är inte alla gånger som vi känner av den lukten. Ibland kan man ha vant sig vid en lukt hemma, som göra att man inte längre känner vad det är som luktar hemma. Ofta kan man känna den lukten om man har vistats hemifrån ett bra tag och sedan kommer hem, eller om man har en tröja, som plötsligt luktar unket och som har legat framme i huset. Då kan man misstänka att man har ett mögelangrepp hemma.

Tyvärr är det inte alltid heller som mögel luktar unket. Det kan vara i fall där miljön har varit gynnasam för mögelsporerna och de inte avger någon lukt. Det är endast i fall de får en förändrad livsmiljö och blir "stressade" som de kan avge en unken lukt. Vissa människor kan få huvudvärk och utveckla allergier, vilket kan vara tecken på att det finns mögel i huset, men behöver itne alltdi vara det. Är man osäker för man ta kontakt med en saneringsfirma som kan komma och besiktiga huset och som kan fastställa ifall huset är angripet eller inte.

Förebygg så att inte huset drabbas

Innan man har kommit så långt, kan man göra en hel del för att förebygga problem. En av de viktigaste saker man kan göra är att se till att fukten inte får fäste i ett hus. Det finns några åtgärder man kan göra för att undvika det som vi listar här.

1. Avleda regnvatten och annan nederbörd från huset

Det första och minsta man kan göra är att se över de häng- och takrännor man har. Se till att de är rensade och leder vatten från huset, bort från tak och fasad. Se till att de är hela, om inte, ersätt dem med nya. Det är en billig åtgärd som kan göra stor nytta för ditt hus.

2. Se till att marken leder vatten från huset, inte till huset

Gå ut på tomten och titta kritiskt på den. Hur står huset beläget på tomten? Om du kan, gräv runt huset så att vatten som rinner ner från skog och höjder, inte samlas i och kring huset.

3. Se över sina ventiler och byta till mer effektiva sådana

Detta är ett viktigt steg mot en bättre inomhusluft. Se över dina ventiler, har du inte FTX-ventiler, skaffa nya sådana. Det är värt pengarna.

29 May 2018