När du letar efter effektiva persienner

Det är viktigt att välja rätt solskydd till bostaden. Det allra vanligaste solskyddet för lägenheter, där de flesta bor i Sverige, är persienner i fönstren. Eftersom det är hundratals fönster i ett stort bostadshus blir det ett givet val. Dels är det det billigaste alternativet, ett effektivt solskydd och så tar ingen plats på fasaden.

Bor man därimot i en villa eller radhus har man det större valfrihet när det gäller valet av solskydd. Det gäller både i fönster och uteplatser eller altaner. Det blir också mer intressant att hitta lösningar som även är estetiskt tilltalande. Markiser är ett populärt val av solskydd förr villaägare. Det ger uteplatsen ett vackert utseende och karraktär.

Fördelar med ett bra solskydd

Har man har täta fönster och ett bra solskydd kommer detta faktiskt att sänka energikostanderna. Det sänker effektivt värmen under sommaren och håller ute kylan på vintern. Man slipper också solblekt inredning.

Persienner 

Många ser persienner endast som ett solskydd men det är faktiskt även en inredningsdetalj som en tavla eller en ny tapet. Rummet får ett nytt ansikte med nya persienner.

Men självfallet är persienner ett riktigt effektivt solskydd i första hand. Den skärmar av effektivt av besvärliga solstrålar och ger rummet ett behagligt ljus. Faktum är att en persienn är som ett element. Man reglerar lätt värmen i rummet enkelt med en liten vridning. Nästan som magi.

Olika varianter

Det finns många olika varianter på persienner. Det allra vanligaste är fortfarande modeller som man fäster emellan ytter och innefönstret, så kallade mellanglasfönster.

Men det finns också välja på ett antal frihängande varianter, fasad-, plissé-, lamell- och panelpersienner. Valet man är är ofta baserat på storleken på glasytan. Det skiljer också en del på hur exakt man vill kunna justera ljusflödet.

Det har på senare år blivit populärt med frihängande persienner med trälameller. Då behöver man inte ta hänsyn till att de ska få plats mellan fönstren utan får en helt annan valfrihet. Det går även att montera dessa både vertikalt och horisontellt ovanför fönster och dörrar. Trälamellerna är generellt sätt bredare vilket gör att man kan ställa ljusinsläppet väldigt exaxt.

En annat effektiv solskyddsprodukt är lamellgardiner som lämpar sig mycket bra för att täcka stora glasytor i till exempel inglasade altaner eller uterum. Det går även att få persienner i ett stort antal färger, material och modeller. Många väljer något trämaterial för att få ett naturligt och behagligt ljus och känsla i rummet.

2 Apr 2019