När badrummet behöver en make-over

Har du slitna ytor i badrummet? Droppar vattenkranen riskabelt mycket? Är det alltför ofta stopp i avlopp? Luktar det illa i badrummet? Alla dessa eller liknande iakttagelser kan tyda på att man bör renovera om i badrummet. Då kan man behöva byta stammar, dra om elen, riva ut eller kakla om i badrummet, lägga om golvet, göra om våtutrymmen eller måla om i badrummet. Här kommer några tips till den som inser att det är nödvändigt att renovera om i badrummet.

Välj hållbara material till renoveringen

Vilka material vill du renovera i? Det finns så många och fina material som numera är populära. Och trenderna för hur badrummen ska se ut, har gått åt lite olika håll. Först skulle det vara färggranna och mönstrade badrumsinredningar, sedan skulle det vara stilrena och dova färger. Ett tag skulle det bara vara stenmaterial till inredningarna. Numera är det viktiga att man renoverar med material som går att återanvända och som håller i många år. Det är ute med köp-slit-och-släng-mentalitet. Numera ska vi tänka både på miljön och på att återanvända och återvinna materialen.

Viktigt vilka hantverkare som renoverar

När det kommer till renoveringen av badrum (och kök och andra delar i huset) är det inte bara materialen som man väljer, som är viktiga (även om även de är viktiga). Hur renoveringen blir är helt avgörande av vilka hantverkare som du väljer till din renovering. Därför bör du välja hantverkare med omsorg. Ta alltid referenser av dem som du funderar på att anlita. När du sedan följer upp referenserna är det viktigt att tänka på att alla hantverkare inte arbetar på samma sätt, utan alla arbetar på lite olika sätt. Därför bör man alltid se till att skriva avtal, som båda parter att hålla sig till. Annars kan man bli oense. Det är inte bra.

Välja totalentreprenad eller olika hantverkare

Antingen  kan man välja en enda hantverkare som då tar ansvar för hela renoveringen. Då tar de in de olika hantverkare som krävs för att hela renoveringen förverkligas. Eller så ser man själv till så att de olika hantverkarna kommer när de ska. Det är man själv i så fall som måste se till så att de olika VVS-montörerna, kaklarna, elektrikerna och så vidare, ska komma vid rätt tidpunkt. Det är lättare att anlita en totalentreprenör som själv kan sätta sitt eget arbetsschema och som vet hur lång tid de olika etapperna tar och som håller kollen på allt det.

8 Aug 2019