När allt inte är glasklart

Lämnar dina fönster en del att önska? Har du besvär med ljusinsläppet? Har dina fönster blivit gamla och slitna? Eller hade någon otur och det som var ett fönster är nu glasskärvor på golvet?

Glas är ett alldeles fantastiskt material, vilket vi nog sällan tänker på. Glas och fönster är något som bara finns där. Hur mycket de påverkar vår tillvaro är inte alltid uppenbart. När ett fönster gått sönder blir det däremot ofta bråttom. Sämre kvalitet på fönsterglas kan påverka mycket på lång sikt. Ett äldre fönsterglas fungerar sämre än ett modernt då äldre glas släpper ut mycket värme och inte skyddar lika mycket mot UV-strålning.

Ofta är det inte uppenbart att fönstren fungerar på detta vis. När man bytt fönster, däremot, kan effekten ofta avläsas via värmeförbrukningen. Med moderna fönster brukar förbrukningen sjunka synbart. Att spara energi är vettigt både ur miljöperspektiv och för den egna plånboken.

Vem har behov av en glasmästare?

Det alldeles självklara tillfälle då vi alla vill träffa en glasmästare - och helst snabbt - är när en ruta gått sönder. Hur viktigt det är att allt går undan beror förstås på tid och plats. Ett trasigt fönster i ett uthus framkallar sällan panik. Sovrumsfönster i stadsvillan vintertid är en annan femma. Det är bra med svala sovrum, men någon måtta får det vara. Förr eller senare behöver förstås fönster till alla bebodda fastigheter bytas ut eller på annat sätt servas. Det finns kanske ägodelar som behöver skydd mot både vädret och oönskade besök. I en större stad är man också mer utsatt för inbrott och kanske inte önskar uppmuntra till en enkel entré.

En helt annan situation då en glasmästare är mer än välkommen är då man beslutat om fönsterbyte, exempelvis i en bostadsrättsförening. Då behövs planering och anbud, och det gäller helt andra volymer. Däremot är det antagligen inte så bråttom.

Hur man hittar den ultimata glasfirman

Hur är då en bra glasmästare? I en akut situation är hen nog först och främst snabbt tillgänglig. Vid trasiga fönster och kanske i chocken efter ett inbrott får du prioritera detta. När det gäller planerade arbeten ser situationen annorlunda ut. En glasmästarfirma är bra när dess arbetare har tillräckligt med erfarenhet. Med lång vana ökar förmågan att snabbt kunna bedöma vad som behöver göras. En bra firma har också tillräckliga resurser - här talar vi om både material och personal. Snabb hjälp och rätt hjälp med positiv serviceanda fungerar bäst!

14 Jul 2020