Markiser för dina nya fönster

Fler villaägare - speciellt de som valt att bygga nya hus - väljer att ändra utseende genom att välja fler fönster. Fler - eller större sådana. Ett större panoramafönster på övervåningen, en fönstervägg med skjutdörrar på nedervåningen som - i stort sett - ersätter den ordinarie väggen eller ett runt fönster som släpper i ljus uppe på sovloftet.

Fönster tar plats och det är en naturlig följd av en enkel logik: i Norden älskar vi ljuset på ett tydligare sätt. Tvingas man som vi att leva halva året i ett kompakt mörker så vill vi också ta tillvara på sommaren och våren och det fantastiska ljus som vi då får; ett ljus som i vissa delar av landet också är konstant.

Att fler väljer att exempelvis ersätta en vägg på baksidan med en ren fönstervägg är därför förståeligt. Och; det är framförallt väldigt estetiskt tilltalande - både från in- och utsida. Ett hus med denna lösning känns både större, luftigare och mer inbjudande. Adderar man därtill att man som boende får en ökad utsikt så är det ytterligare en klar fördel (givet då naturligtvis vad man har utsikt över).

Du riskerar att bo i ett växthus

Men, större fönster kräver också skydd och här skulle vi vilja slå ett slag för markiser. Varför måste man ha skydd och varför är då just markiser ett bra val. Vi kan säga att du äger en villa i Stockholm där du valt att ersätta en större del av väggen på baksidan med renodlade fönsterdörrar; skjutbara sådana som förvisso är dyrare - men som ger sig större flexibilitet gällande exempelvis möblering. Skyddet för solen kommer att förhindra ditt hus från att förvandlas till ett växthus.

Många missar detta. Man ser solen som en härlig chans till ett perfekt ljusinsläpp; men man måste även tänka på denna ur ett rent värmeperspektiv. Har du större glaspartier så kommer också din inomhusmiljö att påverkas - både positivt och negativt (det blir varmare, solljuset kan vara irriterande och väljer du ett sämre glasparti så kan även huset bli kallare under vintern). Bytet till större glaspartier kan vara fantastiskt, men även förrädiskt. Markiser är en perfekt lösning - oavsett storlek på fönstren i fråga.

Skräddarsy dina markiser i Stockholm

Markiser, säger många med en suck och tänker sig de randiga, avlånga sakerna med en halvtaskig mekanik och solblekt tyg. Markiser dras med ett dåligt rykte i Sverige och till viss del är detta befogad. Förr så tillverkades markiser mer åt en kontinental marknad och inte för nordens kunder; vi importerade markiser och fick genom detta också solskydd som inte klarade av vårt klimat. Idag så tillverkas markiser för vårt klimat och det innebär att man får en betydligt längre livslängd.

Dessutom så är det möjligt attg skräddarsy sina egna lösningar. Har du ett större panoramafönster eller en ren glasvägg på baksidan i Stockholm så behöver du inte söka bland standardmåtten. Nej, du kan fullt ut tillverka markiser - eller en enda markis - som passar dina fönster perfekt. Ett bra val för att maximera effekten av valet av fler - och större - fönster. Solskydd är ett måste och markiser är ett väldigt gångbart alternativ.

Mer om markiser här.

3 Oct 2018