Lyx, flärd och funktion

Butiker och hotell med aktning brukar ha markiser över sina fönster för att skapa lyx och stämning. Men varför inte köpa markiser hemma som solskydd och för att skapa hemmet med ”det”.

Markiser används ofta för att skapa en accent till hemmet, men många använder även dem som solskydd, regnskydd och som en skönhetsdetalj på fasaden. Använder man en terrassmarkis, så fungerar inte bara markisen som solskydd in genom fönstren utan även som solskydd, och även regnskydd vid lätt regn. Men under en markis sitter man även varmare under svalare kvällar på grund av att kroppsvärmen stiger uppåt. Och vill man så kan man även installera någon typ av infravärme under markisen också. Vill man ha ett riktigt smycke så väljer man en korgmarkis som med sin rundade form adderar skönhet till varje typ av fönster, förutom att hålla de värsta solstrålarna i schack.

Lek med färger och former

Om man ändå ska installera någon slags markis och man bestämt sig för vilken funktion man önskar, det vill säga enbart solskydd in i huset eller ett skydd när man sitter utomhus, så finns det en diger meny av former och storlekar som man kan välja bland. Kanske går man på något klassiskt som enfärgat eller randigt i någon sober färg som matchar fasaden. Eller så går man på något som medvetet skär sig eller som går i färg med utemöbler, krukor eller växter. Man kan även välja olika färger som kanske varannan korgmarkis i vitt och varannan i blått.

Hjälp och råd

När man börjat fundera på att skaffa en markis så är det klokt att ge sig ut en varm sommardag för att få inspiration genom att köra runt och titta på andra hus som har markiser. Där kan man få idéer och bli lite klarare på vad man vill ha och vad man absolut inte vill ha. Efter det kan man besöka en butik som säljer markiser för att få råd och hjälp. Ta gärna med bilder på huset som markiserna ska sitta på, och även en ritning så säljaren kan se hur fönstren ligger i förhållande till solens upp- och nedgång, samt hur vinden brukar blåsa. När man köper markis så är det inte enbart funktion, modell och tyg som man ska välja utan även om man ska ha en markis med motor och sensor eller enbart en vev för ut- och indrag. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.markisertäby.se

19 Mar 2020