Låt en takläggare i Stockholm göra upp en plan för ditt tak

Börjar det bli dags att lägga om taket? En takomläggning är ett omfattande projekt som kräver en hel del planering, men också rätt takläggare i Stockholm. Här kommer några användbara tips.

Genom att kontrollera och besiktiga taket varje vår och höst håller man också koll på i vilket skick det är. Man ser om det behöver repareras och underhållas men också när det är dags att lägga om det. Tycker man att det är svårt att själv klättra omkring på taket kan man ta hjälp av en takläggare med besiktningen. En takläggare kan göra upp en långsiktig plan för underhåll och bedöma hur många fler säsonger taket klarar och när det är dags att byta taket. Genom att vara ute i god tid hinner man planera och budgetera för takbytet, vilket kan vara bra eftersom det kan kosta en hel del. Men man ska komma ihåg att ett nytt tak också höjer värdet på huset.

En takläggare kan komma med förslag på olika takmaterial

När man ska lägga om ett tak brukar man oftast lägga samma slags material som tidigare. Det gör man dels för att arkitekten troligtvis hade en tanke med materialvalet och för att det oftast passar huset bäst. Vill man byta taktyp måste man många gånger först ansöka om ett bygglov hos kommunen. Men det är inte heller alltid som det går att byta taktyp eftersom vissa material är tyngre än andra och husets konstruktion kanske inte klarar tyngden. Även taklutningen har betydelse då en del takmaterial kräver en viss taklutning för att klara av att leda bort regnvatten. En takläggare kan bedöma vilka olika material som går att lägga och som passar.

Hitta rätt takläggare

Då en takomläggning ofta innebär en större kostnad lönar det sig att jämföra priser mellan olika takläggare. I samband med att man ber om en prisuppgift brukar de flesta takläggare komma ut på ett kostnadsfritt hembesök för att besiktiga taket. Då har man även möjlighet att ställa frågor och bilda sig en uppfattning om takläggaren. Men det kan ändå vara bra att be om referenser och kolla upp dessa innan man bestämmer sig. Det är viktigt att man väljer en erfaren takläggare med bra referenser och som är certifierad. En seriös takläggare lämnar också garantier på både material och arbete, samt dokumenterar hela arbetsprocessen. Men innan takarbetet påbörjas måste man skriva ett ordentligt avtal. Mer om takläggare kan du läsa på denna hemsida: stockholmtakläggare.se

7 Sep 2021