Korrekt plattsättning vid våtrum

Först tänkte vi börja med några siffror: i Sverige räknar man med att det årligen sker 100.000 vattenskador och att kostnaden för att korrigera dessa uppgår till hisnande 6 miljarder. Inte sällan så handlar det om rent slarv och där privatpersoner på egen hand genomfört renoveringar som i slutändan lett till en vattenskada.

Vissa av dessa kommer av olyckor och kommer av ren otur – men att många av dessa vattenskador skulle kunna undvikas; det råder det inga som helst tvivel om. En renovering i badrummet och i köket är de områden som är värst drabbade och om det sedan handlar om en vattenskada sprungen ur plattsättning, om dragning av rör- och ledningar eller av andra orsaker – det största handlar om ett bristande underhåll – spelar ingen roll.

Den gemensamma uppmaningen lyder enligt följande: ta professionell hjälp. Kort sagt; äger du ett hus i Gävle och ska renovera ditt badrum så ska du också se till att anlita en professionell firma för detta och säkerställa att du får ett kvalitativt jobb utfört – ett jobb där det inte finns några risker för framtida vattenskador.

Totalentreprenad ger ett bättre pris

Vi kan ge ytterligare ett tips här – och detta går även utmärkt att använda sig av vid en köksrenovering: anlita ett företag som sköter projektet från start till mål och som erbjuder så kallad totalentreprenad. Genom detta slipper du anlita en firma för plattsättning i Gävle, du slipper anlita en elektriker, en snickare och en rörmokare – du får allt i ett och det ger dig i slutändan ett bättre pris och – framförallt – ett säkrare jobb.

Risken som finns i att anlita exempelvis ett mindre företag för plattsättning och ett annat för dragning av vatten är att deras arbeten kolliderar; de vet inte vad som är utfört och de kan därigenom missa något moment och ta för givet att det redan är gjort.

Anlitar man istället ett företag som erbjuder totalentreprenad så jobbar de i en grupp – en väloljad maskin där plattsättning, rörmokeri, en snickare och en behörig elektriker jobbar enligt en given mall och tidsram. Detta naturligtvis även mot rot-avdraget och där du således kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden.

Då det kommer till våtutrymmen så har du inte råd att vara nog försiktig; vattenskador är ett kostsamt gissel som man måste undvika till varje pris. Du vill, helt enkelt, inte vara en av alla de som bidrar till den hisnande siffra om sex miljarder som vi inledde texten med.

11 Jul 2017