Kan fönster av plast vara en bättre lösning för dig?

Fönster fyller en stor funktion på ett hus. Detta både rent funktionellt och rent estetiskt. Hur skulle en villa se ut om inga fönster fanns? Det som många inte tänker på är dock att fönster dels isolerar sämre än vad en fasad gör och att de dels också tar emot mer stryk – kännbart sådant.

Vind, snö, regn och sol – allt sliter på dina fönster och det innebär att du dels måste hålla koll på hur de ser ut, att du dels måste utföra ett ganska regelbundet underhåll och att du dels också måste vara beredd på att dina fönster kan komma att påverka din energi- och uppvärmningskostnad negativt.

Börjar de bli otäta så kommer kall luft att strömma in i huset och du kommer att känna av kyla inomhus. Detta gör att du höjer värmen, men all den varma luften kommer att åka ut samma väg som den kalla kommer in – genom dina fönster. Du eldar, på det stora hela, för kråkorna och dina uppvärmningskostnader kommer att stiga rejält.

Fönster är där värmen försvinner

Fönster är, näst efter taket, den stora anledningen till att en energi- och uppvärmningskostnad plötsligt börjar stiga. Lyckligtvis så finns det alternativ: Vi kan säga att du äger en villa i Stockholm och att du märker att dina fönster ligger bakom en energiförlust. Det första du ska göra är att undersöka huruvida dessa fönster går att renovera. I många fall är detta möjligt och det kommer att innebära att du, till en bråkdel av priset, får i stort sett nya fönster. Man fixar alla bågar, man målar, man sätter ny tätning och man kan förvandla rutorna till energiglas (som isolerar betydligt bättre).

Fungerar inte en renovering av dina fönster?

En fönsterrenovering är ofta att föredra – men ibland så är en sådan inte möjlig. Fönster har en viss livslängd och det innebär att de kan bli så pass slitna och skadade att ett byte måste ske. Här får du vara beredd på att det kostar lite mer. Men, det finns två stycken sätt som kan ge dig ett bättre pris och vi tänkte rada upp dessa här nedan:

  • Rot-avdraget

Genom att använda rot-avdraget kan du dra av 30% av arbetskostnaden för ditt fönsterbyte. Det företag du anlitar (du bör låta proffs sköta jobbet) i Stockholm Kan alltås byta dina fönster till en väldigt generös skatterabatt. Tänk dock på att kolla upp detta innan. Du kan logga in på Skatteverkets hemsida och få svar direkt. Den stora kostnaden kommer inte att ligga på arbetet – den kommer att ligga på material; alltså på dina nya fönster.

  • PVC-fönster

Trä passar alltid mot trä – någon annan lösning finns inte. Tyvärr resonerar många så gällande sian fönster. har du en träfasad på ditt hus i Stockholm så kommer du att välja träfönster. Det behöver du dock inte göra. Dagens plastfönster (PVC) efterliknar trä och smälter väldigt bra in mot en träfasad. Det märks inte lika tydligt att det handlar om plast som det gjorde förr. PVC-fönster har två klara fördelar: dels så är de mycket billigare och dels så kräver de inget underhåll. Livslängden är också en sak som talar för denna lösning. Vi skulle definitivt rekommendera detta alternativ. Se till att åtminstone överväga det om du står inför att byta fönster.

13 Apr 2018