Inte svårt att renovera fönster själv!

Funderar du på att renovera fönster själv? Det är egentligen inte svårt. Du behöver rätta redskap, ett bra bord där du kan lägga alla fönster som ska renoveras och tid. Det är olika moment i renoveringen som ska upprepas för varje fönster som du renoverar. Det tar sin tid och det är att upprepa gång på gång medan du arbetar med dina olika fönster. Du behöver också tålamod. Det är pilligt och färgerna som du målar med ska torka emellanåt. Lättast är det om du renoverar under sommaren när det är torrt. 

1. Skrapa bort gammal färg och kitt

Det första man behöver göra är att få bort all gammal färg. Man kan antingen använda sig av en värmepistol för att få bort den gamla färgen eller en skrapa. Det viktiga är att inte komma åt glaset i fönstret med skrapan så att man skadar det. När man väl har fått bort färgen bör man sedan få bort kittet för att kunna lägga på nytt kitt.

2. Byt ut dåliga delar

När man har fått bort färg och kitt är det sedan dags att byta ut dåliga delar. Är dina fönster av trä, bör du byta till fräscht trämaterial. Du bör säkert byta ut isoleringen också i fönster. Du bör lägga på nytt kitt innan du går vidare till nästa steg.

3. Måla med grundfärg och rostskyddsfärg

När du har bytt ut dåliga delar är det sedan dags att måla kittet, måla gångjärn med rostskydd, måla kittet fönsterbåge och fönsterkarm med grundfärg.

4. Måla fönster, båge och karm

När allt har torkat, är det sedan dags att måla med den färg som du önskar ha fönster i. När du väl har målat fönsterbåge, fönsterkarm och så vidare är det sedan dags att börja med nästa fönster och sedan nästa fönster.

Om du tycker att det är ett arbete som du inte vill lägga ner din tid på kan du anlita en hantverkare som gör jobbet åt dig. Det tar otroligt mycket kortare tid än den tid som det tar för en lekman att göra detta. Dessutom blir det bättre gjort. Arbetskostnaden kan du dra av med som mest 30 procent och, eller 50.000 kronor per person och år. Många hantvekare gör färdigt avdraget åt sina kunder så att de ska slippa böket med ansökningspapper och vänta på pengarna. Då betalar kunderna enbart efter det pris som man får efter att avdraget är slutfört. Här kan du läsa mer om en målare i Täby.

8 Nov 2018