Hur blir jag glasmästare i Stockholm?

Om man har bestämt sig för att bli glasmästare så ska man veta att det är ett relativt fritt yrke fyllt med spännande utmaningar som man har framför sig. Stora jobb som exempelvis byten av alla fönster i ett stort lägenhetsområde kan varvas med byte av ett skyltfönster eller att få laga en lampa. Man lär sig det mesta som glasmästare även om det kan skilja sig lite vart i landet man sedan väljer att arbeta.

I Stockholm kan en glasmästare i större grad få arbeta med sådana stora projekt som att byta alla fönster i ett område – detta därför att man bygger mer bostäder i Stockholm och att det även slits på saker som fönster på ett helt annat sätt än vad det kanske gör i exempelvis Sveg. Själva utbildningen innebär dock att man lär sig alla delar av yrket och i utbildningen blandas praktik med teori och har ofta en del där man under en period jobbar på en firma för att få känna på yrket och se om det passar. Du kan alltså som student förlägga din praktik hos en glasmästare i Stockholm och därigenom se efter om det är något för dig eller om du hellre vill jobba med något annat.

Glasmästare är nämligen inte för alla och man måste vara disciplinerad, ha tålamod och vara effektiv – detta då det som sagt varvas stora jobb med mindre. Men känner man att man passar – att glasmästare är något man vill bli – ja, då är det egentligen bara att söka den skola som ligger bäst till hands och hoppas att man kommer in. Bor man i Stockholm så kan man kanske välja en skola i närheten och detsamma om man bor någonstans i Norrland, det behövs skickliga glasmästare överallt och därför finns det även utbildningar över hela landet.

Kan jag bli glasmästare i Stockholm genom lärlingsutbildning?

Man kan även prova på yrket som lärling och detta innebär då att man går bredvid en ordinarie glasmästare och utför olika jobb med stigande svårighetsgrad där även vissa teoretiska kunskaper testas i form av ett slutprov. Denna form av utbildning har visat sig vara populär främst i större städer som Stockholm där ungdomar i allt större grad drabbas av skoltrötthet på grund av för stora skolor och klasser.

I Stockholm har alltså lärlingsjobb blivit ett väldigt bra alternativ som ger ungdomar dels självförtroende och dels en yrkesskicklighet som verkligen kommer att behövas i framtiden – detta oavsett om det, som i detta fall, handlar om en blivande glasmästare i Stockholm eller om en snickare. Lärlingsjobb är en perfekt skola som ger alla chansen att prova på och känna hur deras drömyrke kan vara – akademiska kunskaper ska naturligtvis vara viktiga, men definitivt inte avgörande då det handlar om yrkesval. Alla människor är olika och därför ska man även se till att de som är tekniskt lagda och duktiga på att arbeta med händerna ska kunna bli exempelvis en glasmästare i Stockholm om det nu är detta som de verkligen vill.

Om du vill läsa mer om just Glasmästare i Stockholm kan du klicka dig vidare här.

 

15 Oct 2017