Ge ditt hus sin forna glans tillbaka

Om du bor i ett gammalt hus som börjar se lite slitet ut bör du passa på att visa din trotjänare respekt och ge fasaden lite extra kärlek. Fasaden och taket är det som skyddar ditt hus mot regn, vind och solljus. Tar du hand om de bitarna kommer ditt hus troligtvis att hålla i många årtionden till.

Byggnadsvård har fått ett stort fokus de senaste decennierna. Allt fler är intresserade av att ta hand om sina äldre hus med skonsamma metoder anpassade till hur huset en gång var tänkt att hanteras. Det handlar inte bara om fasader och val av färg utan även om hur man tar hand om husets inre. Allt från nytryck av klassiska tapeter till elkontakter som ser ut som de som först satt i huset, fast tillverkade enligt dagens normer förstås, finns att köpa på marknaden. Det finns till och med särskilda byggnadsvårdscenter där man kan få tips och råd på material och tekniker för hus från olika epoker.

När det är dags för fasadrenovering finns det ett par saker värda att tänka på för hus med olika typ av utformning för att de ska hålla.

Klassika träfasader har ofta målats med fel färg under historiens gång. Det är vanligt att se flagande ytskikt på grund av plastfärger som krullar ihop sig och faller av efter en tid. Trä är ett levande material och behöver därför levande färg. Klassisk falu rödfärg låter fasaden andas, samtidigt som den skyddar mot fukt. Linoljefärger arbetar på samma sätt, men kan behöva appliceras på nytt något oftare än moderna färger. För att du ska få dessa typer av färger att fästa i underlaget måste du se till att få bort resterna av plastfärger först.

Valet av färg är också på tapeten just nu. Det är många som gärna vill återställa sina hus till orginialskick, men kommunernas regler sätter ibland käppar i hjulen. Relativt nyligen skrev tidningarna om en kvinna som hade fått nedslag på sin fasadfärg då den inte följde kommunens kaffe latté-färgade riktlinjer, trots att hon hade återställt huset till den färg som det hade när det byggdes på tidigt 1900-tal. Kolla därför upp vilka regler som gäller i din kommun för att inte riskera att behöva måla om en gång till. De flesta brukar dock vara öppna för att folk vill bevara kulturarvet.

Stenhus brukar vara relativt underhållsfria, så länge det murbruk som har använts är av ett bra material. Möjligen kan man behöva laga skarvar då och då. Se till att använda ett murbruk som går ihop med det originalmaterial som använts. Annars riskerar du att orsaka fler sprickor. Vissa gillar även att måla skarvarna i en avvikande färg för att få dem att sticka ut mer. Se även där till att använda rätt sorts färg så att du låter fasaden andas.

Putsade hus ser man också ofta med avflagnande färg. Puts både drar åt sig och ger ifrån sig fukt, så det är även här bäst med en färg som andas. Har huset målats med fel sorts färg kan det vara bättre att genomföra en fullständig fasadrenovering först för att få bort det yttersta lagret och sen putsa och måla på nytt med rätt sorts material.

31 Jul 2017