Fuktspärr – så fungerar det

När man ska genomföra badrumsrenovering i Stockholm är det mycket viktigt sätta en ordentlig fuktspärr. Slarvas det med detta så ökar risken att drabbas av besvärliga och kostsamma fuktskador. Här berättar vi mer om hur det fungerar med fuktspärr.

När man skapar ett nytt badrum är det viktigt att tänka på att göra det riktigt ordentligt steg för steg, lager på lager, skikt på skikt. Och där är fuktspärren absolut central – utan den så kommer ditt badrum att bli en besvikelse och orsaka många problem

Bra material superviktigt vid en badrumsrenovering

Först och främst behöver man alltd material för att resultatet ska bli så bra som önskat: flytspackel, fuktspärr, tätskikt, primer, fog och fix med mera. Alla dessa komponenter har sitt specifika syfte, från fuktskydd till att fästa kakel och klinker på ett korrekt sätt. . Glöm inte att en kedja är aldrig starkare än sin svagaste punk. Det är likadant med badrum: slarvar man med minsta detalj när man renoverar så kan man få problem med fukt och annat långt in i framtiden. Kostsamt och jobbigt – så det är lika bra att du utför arbetet på ett korrekt sätt redan från början

Kaklade våtutrymmen är rum som ställer en hel del specifika krav på arbetet som utförs och på materialet och detta gäller såväl väggar, golv och tak.

Gips eller betong

Ett badrums väggar består antingen av gipsskivor eller betong. Oavsett underlaget så måste man inleda med att lägga en så kallad primer. Den finns för att fuktspärren ska fästa som den ska på väggarna. När primern är klar så flytspacklas golvet. Här är det mycket viktigt att man inte glömmer att det måste med en viss lutning mot golvbrunnen, annars kommer inte vattnet rinna av ordentligt- Dessutom ger spacklet en jämn och stabil yta.

Sedan är det dags att lägga fuktspärr på samtliga ytor i badrummet. För att det ska bli tätt till hundra procent så behövs den förstärkas vid golvbrunnar, avloppsrör och i hörnen. Ytor som annars kan bli riskfaktorer när det handlar om fukt och läckage.

Tre lager skapar ett bra skydd

För att det ska bli riktigt tätt måste man lägga tre lager fuktspärr. Därefter läggs ett tätskikt på, även detta i flera lager. Först nu är det dags att kakla i badrummet med de plattor du önskar. Fuktspärr är en nödvändighet i alla badrum och våtutrymmen som ska kaklas. Lägger du in plastmattor och plastväggar så behöver detta ingen fuktspärr. Vissa sådana räknas faktiskt som fuktspärrar. De går dessutom att kakla på.

10 Jul 2020