Fördelar med att byta fönster

Ett fönsterbyte är något som kan vara väldigt välkommet, om det var längesedan det skedde. Det är givetvis i huvudsak inte tidsperioden som är avgörande – utan vilket skick som fönstret faktiskt befinner sig i för tillfället. Bor du i en villa är det enkelt att sätta igång med fönsterbytet själv (eller anlita en firma för det). Bor du dock i en bostadsrätt kan det falla på din bostadsrättsförening att hantera.

Inget som bör skjutas upp

Ett fönsterbyte kommer med många fördelar, och det är inget som bör skjutas upp. Om du har en bostadsförening kan det vara läge att pressa dem lite, eller att helt enkelt göra det själv och därefter kräva ersättning från nämnda bostadsrättsförening. Gör du det krävs dock att du kan påvisa att skicket var så dåligt att du var tvungen att agera. Upplever du någon av de nackdelar som nämns här i artikeln kan det vara rättfärdigat.

Ekonomin

Ett fönsterbyte är ofta en lönsam investering. Fönstrets skick påverkar på många olika sätt. Om det till exempel drar mycket kommer ditt uppvärmningssystem att behöva arbeta hårdare för att hålla en behaglig temperatur inomhus. Ett uppvärmningssystem som jobbar hårdare än det behöver kommer att öka driftskostnaderna. Över tid kan det bli stora summor som ödslas.

Det kan givetvis även spela roll vid en värdering av ditt hus. Fönstrens skick är något som bedöms av mäklare, precis som andra installationer i huset. Om dina fönster är i mycket dåligt skick är det något som kan sänka värderingen med betydande summor.

Hur bra du trivs

Om dina fönster brister i funktion kommer det att påverka inomhusklimatet en hel del. Givetvis kanske du inte märker så mycket om ditt uppvärmningssystem faktiskt kompenserar för draget, men då märks det istället i plånboken.

Hur bra uppvärmningssystem du än har kommer du dock att känna av nackdelarna med ett dåligt fönster om du vistas precis bredvid det. Om du till exempel har sängen nära ett fönster kommer du ofrånkomligen att känna draget.

Hur det ser ut

Om dina fönster är i behov av renovering kommer sannolikt hela intrycket av lägenheten sänkas något. Om du bor i en bostadsrätt är det du, och inte din bostadsrättsförening, som ansvarar för till exempel målning av dem på insidan. När det gäller bostadsrätter brukar man säga att du som bor i lägenheten ansvarar för allt som syns och finns inomhus, medan din bostadsrättsförening ska stå för det som finns på utsidan. När det gäller fönsterbyte gäller normalt att föreningen ska stå för det, om det gäller hela fönstret det vill säga.

Om du vill läsa om fönsterbyte i bostadsrättsföreningar kan du läsa mer här.

6 Sep 2017