Dolda fel i hus – problem i efterhand

Att i efterhand upptäcka dolda fel i hus, kan bli en obehaglig överraskning. Den som tänker köpa ett hus ska alltid låta en besiktningsman inspektera huset.

Den som efter en villavisning äntligen funnit sitt drömhus kan bli alltför entusiastisk. Det är lätt att se en villas olika fördelar, men inte lika enkelt att upptäcka fel som kan döljas bakom en nymålad vägg. Felen syns ju inte enligt definitionen!

Juridiken kring dolda fel i hus är relativt komplicerad, men vi ska börja i rätt ände. En köpare av ett hus har en undersökningsplikt. Det innebär att köparen ska förvissa sig om att det inte finns några fel i huset. För att fullgöra undersökningsplikten ska alltid en kvalificerad besiktningsman utföra arbetet. Han eller hon undersöker huset och dokumenterar allt i ett protokoll.

Dolda fel i hus – upptäcks efter köpet

Du har köpt ett hus och har uppfyllt undersökningsplikten. Ett halvår efter att familjen flyttat in börjar det lukta mögel i badrummet. En VVS-tekniker kallas in och han konstaterar att vägg- och golvmattor lagts in på ett sätt som inte överensstämmer med vad som gäller för våtrum. Vad ska du göra nu? Det första steget är att omedelbart skriftligen kontakta säljaren.

Det finns lagregler i Jordabalken för dolda fel i hus. Men innan du drar igång en process, är det klokt om du kan träffa en uppgörelse eller förlikning med säljaren, exempelvis genom nedsättning av köpeskillingen. Naturligtvis kan också säljaren stå för de kostnader som krävs för att åtgärda felet.

13 Apr 2023