Detta är er BRF:s ansvarsområden

Här går vi igenom några saker som en bostadsrättsförening bör hålla koll på. Bor man i en bostadsrättsförening, bor man tillsammans med flera hundra andra som alla tillhör samma ekonomiska förening. Tillsammans har föreningen det ekonomiska ansvaret för lite olika saker som de enskilda medlemmarna inte ska behöva stå för utan som tas ur den gemensamma ekonomin. Här går vi igenom några av föreningens ansvar då det kommer till den gemensamma fastigheten. Det som är bra med bostadsrättsföreningen är den att man som medlem kan välja hur mycket man vill engagera sig – eller inte. Det är ingen dum sak att engagera sig, det är mycket man lär sig, både om förvaltning och ekonomi, plus att du som medlem har möjlighet att påverka besluten, om du lyckas få med de andra i styrelsen på dina förslag.

Utemiljön

När det kommer till utemiljön finns det många saker som ni gemensamt kan påverka och ändra. Det gäller framför allt om ni vill välja att bygga parkeringar för medlemmarna på den mark som ni som förening äger. Eller vill ni hellre satsa på att utforma marken för umgänge? Ni kanske vill anlägga en fin trädgård och bord och stolar så att alla som vill kan umgås utomhus? Man kan välja att anlägga en gemensam pool, till de flesta barnfamiljers förtjusning. Detta är sådant som du kan vara med och påverkar om.

Fasaden

Fasaden, ska den renoveras? Bör nu måla om? Vill ni lägga en ny fasad med nya material? Tycker du att den gamla fasaden är trist och tråkig och inte längre är attraktiv. Då kan ni välja en firma som kan renovera fasaden och måla om eller lägga nytt material på den. En nyrenoverad fasad gör otroligt mycket för intrycket och höjer statusen på fastigheten.

Taket

Taket är bland det allra viktigaste att underhålla. Ingen vill ha fuktfläckar under taket. Bara tanken på det, kan kosta flera miljoner om det skulle hända. Riskerar ni fukt i fastigheten kan ni behöva renovera det mesta kring fukten. Då är det bättre att förekomma fuktproblemen och underhålla taket regelbundet.

Fönster

Fönster är en annan sak, liksom fasaden som höjer värdet på fastigheten avsevärt. Har ni en gammal fastighet, byggd kring förrförra sekelskiftet (1800 till 1900-talet) då har ni en grannlaga uppgift att hitta nya fönster i gammal stil. Då kan ni vilja ha fönster med moderna lösningar men ändå med fönsterkarmar som går ihop med resten av huset. Det kan vara väldigt svårt och bor ni dessutom i ett så pass gammalt hus, kommer ni inte att få välja fönster eftersom det med största sannolikhet är K-märkt. Då kommer ni att behöva renovera de fönster ni har i stället för att köpa nya.

Då kommer ni att behöva få tag i en fönsterfirma som kan renovera dem varsamt och på ett sätt som ger dem längre hållbarhet.

9 Mar 2018