Det lönar sig att måla och renovera träfönster

Börjar färgen flagna och kittet spricka på era träfönster? Är de av bra virke lönar det sig att renovera dem. Genom att slipa och måla om fönster regelbundet kan man få dem att hålla i många år.

Träfönster av bra kvalitet är så bra och håller så länge om man sköter om dem som man ska, att det inte ens lönar sig att byta ut dem mot energifönster. Det är inte alls ovanligt med träfönster som är över hundra år gamla. Men för att fönster ska hålla och klara av att skydda huset mot regn och rusk måste de underhållas och målas om med jämna mellanrum. Hur ofta man behöver måla om beror ofta på var huset ligger. Inte sällan måste fönster som utsätts för mycket sol målas om oftare än andra. Det går att själv renovera och måla fönster men det är ett tidskrävande arbete.

Vilken färg passar bäst till träfönster?

Det finns flera fördelar med att anlita en målare i Stockholm till fönsterrenoveringen. Förutom att man kan räkna med ett bra och hållbart resultat, kan arbetet även utföras då det inte är vackert väder. Detta eftersom fönstren kan plockas ned och renoveringen ske inomhus hos målerifirman, och under tiden får man tillfälliga ersättningsfönster. Inte sällan är det linoljefärg som används då denna tränger in i träet och skyddar det på djupet. Det är lite av en konst att måla med linoljefärg eftersom den måste strykas på jämnt och tunt, men detta kan givetvis en professionell målare.

28 Feb 2021