Bort med trista persienner!

Det är fantastiskt med de nya fönster som finns på marknaden numera. Du kan välja mellan vridfönster, som svänger i 360 grader – nästan, du kan välja mellan klassiska träfönster och aluminiumfönster – och plastfönster. Vilket du än väljer har våra fönster blivit allt viktigare när vi inreder våra hem. 

Persienner som isolerar fönster

Den senaste inredningstrenden är den att hänga stora, och framför allt långa och tunga gardiner i våra fönster. Ofta kombinerar vi dem med persienner och när det kommer till persienner finns det många olika material att välja mellan. De flesta som tänker på persienner tänker på de trista fönstren som fanns i 1950-, 60- och 1970-talet. Då hängde det ljusgrå persienner i mellanfönstret. Dem fick man dras med oavsett om man gillade dem eller inte. När det kommer till att isolera fönster, både mot kylan utifrån på vintrarna och mot den stekande solen på somrarna, är persienner fortfarande bäst. Det kanske är därför de är så långlivade? De kommer idag i olika utföranden. De behöver ju inte hänga i mellanfönstret längre. Många låter sina persienner hänga fritt, eller installerar dem i en skena i fönstret. Det tillåter dem att hänga i mitten, upptill eller nertill. Ibland är det ju i mitten av fönstret som vi vill ha mest skydd mot insyn, upptill är det ändå ingen som ser. Här kan du välja på antingen persienner i tyg, trä eller kombinerade trä med alumminium vilekt gör dem lättare att dra upp eller ner. 

Välj färg och mönster på persienner

Persiennerna numera kommer i alla olika färger och mönster. Därför har du större möjlighet att låta dem bli en snygg detalj i din inredningsstil. Man kan även få persienner som är perforerade i olika mönster som åstadkommer fina mönster inne i rummet när solen lyser in. Sedan kanske man vill byta ut dem allt efter tycke och smak då är det lätt att installera nya. Det snyggaste är att kombinera snygga persienner med snygga gardiner som går i samma nyans. Sedan behöver man inget annat i fönstren är bara gardiner och persienner. En del föredrar jalusier, men de är inte lika praktiska som persienner som man kan dra upp eller ner vartefter man önskar skydd för fönstren. Jalusierna måste man själv rulla ned eller upp när du vill justera ljusinsläppet eller mörka i rummet.

Persienner isolerar fönster bäst

Inget annat isolerar fönstren så bra som persiennerna. De skyddar både mot skadliga UV-strålar på somrarna och mot kylan vintertid. Det har blivit alltmer aktuellt att skydda våra hem både från den blekning som solen åstadkommer och för att få en bättre inomhusluft. På somrarna vill man helst inte bli stekt av solen när den står på i somrarna. Luften blir dålig att andas och vi blir dåsiga. Framför allt på jobbet är det viktigt med en bra luft inomhus.

7 Feb 2018