Behöver du måla om fönster inomhus?

När man väljer fönster som inte kräver särskilt mycket underhåll kan du välja fönster med karmar och bågar i aluminium, eller plast mot utsidan av fönstret. Då behöver du inte oroa dig för väder och vind som nöter på fönster. Har du plastfönster behöver du inte heller renovera den sida som finns inomhus. Har du däremot fönster med en utsida av aluminium och trä mot insidan, kan du behöva renovera träkarmarna och fönsterbågarna som vätter mot insidan. Då gör du så här:

1. Haka av fönstret

Du bör haka av fönstret innan du börjar med själva renoveringen. Det bästa är om du har ett bord som du kan lägga fönstret på, medan du arbetar med det. Sätt upp plast, eller presenning för fönstret så du slipper att det regnar in medan du arbetar med fönstret. Dessutom bör du alltid spika för med plankor, i ett kryss, så att ingen ramlar ur fönstret i misstag.

2. Skrapa bort målarfärgen

När du lagt fönstret på renoveringsbordet är det bara att gå lös på målarfärgen, men var försiktig med fönsterglaset så du inte repar det. Tejpa för med målartejp. Tvätta med målartvätt då där du ska ta bort färgen. Ta en värmepistol och värm bort färgen, eller skrapa bort den.

3. Måla med grundfärg

När all färg är borta är det bara att ta ett sandpapper och sandpappra lite försiktigt så du får en fin yta och om det finns färgflagor kvar på fönstret försvinner de. Sedan är det bara att måla med grundfärg. Prova med en ljusgrå grundfärg.

4. Måla med målarfärg i önskad kulör

När grundfärgen har torkat är det bara att gå vidare och måla med önskad målarfärg för inomhusbruk. Måla två gånger för allra bästa resultat. När du är färdig med det fönstret, gör du om exakt samma procedur med resten av fönstren i villan. Det gör otroligt mycket för inredningen att byta fönsterfärgen. Prova själv, så får du se vilken skillnad det gör.

Anlita en målerifirma i Stockholm

Om du tyckte det där var för mycket, vilket man kan tycka om man inte har gjort det förut, och det blir dragigt och kallt av att ständigt ha ett fönster som är borta medan man renoverar det, vilket ju kan ta flera veckor när man inte har gjort det förut, kan du anlita en målerifirma i Stockholm i stället för att göra det på egen hand. Läs mer här om en sådan målerifirma i Stockholm.

21 Nov 2018