Behöver du byta fönster?

Många som bor i gamla, eller lite äldre hus, vill ofta byta ut sina gamla fönster. Att byta till nya fönster gör mycket för att förnya fasaden. Det lyfter hela huset bara man byter ut fönster. Här finns många nya fönster att välja mellan, och vi tar upp de viktigaste;

Plastfönster

1. Plastfönster. Billigast är plastfönster. Det kanske inte låter så roligt med plastfönster, men det är inte så tokigt som det låter. Fönster gjorda i plast håller längre än andra fönster. Det är även miljövänligt att välja plastfönster. Jo, så är det. Numera gör man plastfönster av återvunnet material. Så dina gamla, pantade flaskor kan bli plastfönster, bra eller hur? Tillverkningen av plstfönster görs också med så stor hänsyn man kan mot miljön.

Underhållsfria fönster

2. Underhållsfria fönster. Här kan man välja lite olika fönster. Dels är plastfönster så gott som underhållsfria. Plast förstörs inte på samma sätt som andra fönster. Dessutom tillverkas de i ett stycke med fönsterbågen, och de blir täta på så sätt. Man kan även välja fönster som gjuts i ett enda stycke, med en yttre sida (fönstren är gjorda av glas) som tillverkas i aluminium. Aluminium har den otroliga förmågan att inte rosta. Den ruttnar heller inte av fukt eller av tidens tand. Fönster som har en yttersida av aluminium har en innersida gjort i trä. På så sätt får man ändå känslan av träfönster som man kanske är van vid.

Isolerade fönster

3. Isolerade fönster. Byter man fönster, bör man samtidigt byta till mer isolerande fönster. Då gör man så att man väljer tre-glas-fönster. Med tre-glas-fönsterfår du bästa tänkbara isoleringen. Att isolera sina fönster ger dig många vinningar. Har du ett äldre hus, kan du ha det lite smått dragigt. Att isolera fönster är bland det lättaste du kan göra. Att isolera hela huset är en lång process och ganska så kostsamt. Att isolera fönster är därför mindre kostsamt och en enklare åtgärd.

Anlita glasmästare

Vilka fönster du än väljer, är det viktigt att få de nya fönstren installerade av en hantverkare, som samtidigt ser över hur fönsterkarmar och bågar ser ut. Även om fönstren är nya, kanske karmarna behöver förnyas, eller bytas ut. Är det så att du vill behålla de gamla karmarna kan man renovera dem så de håller några år längre. Har de någon del som är trasig kan en riktig hantverkare byta ut just den trasiga delen och lägga in nytt material.

14 Feb 2018